top of page
Zoeken

Zo voorkom jij een pijnlijke onderrug

Veel vrouwen ontkomen er tijdens hun zwangerschap niet aan. Een pijnlijk of zeurend gevoel in de onderrug. Een gevoel dat erger wordt naarmate de dag vordert. Sommigen staan er zelfs ’s ochtends al mee op. Of liggen er ’s nachts van wakker.



Onder het gewicht van je groeiende buik wordt de ronding onder in je rug meer en meer geaccentueerd. En naarmate je zwangerschap vordert en je buik groter wordt, kan rugpijn vaker voorkomen.


Nu kun jij natuurlijk niet veel veranderen aan je groeiende buik. Maar wist je dat jij een groot deel van je rugklachten kunt voorkomen?


Vind je balans


De stand van je ruggengraat verandert dus door je groeiende buik. Je hele houding wijzigt. Ook je ’center of gravity’ verandert sterk naarmate je baby groeit. Het zal je meer kracht en energie kosten om je lichaam in balans te houden, zodat je niet voorover kukelt door het toenemende gewicht aan de voorkant van je lichaam.


Daarnaast worden eventuele inbalansen door je zwangerschap geaccentueerd. Bijna niemand heeft een perfecte ‘alignment’, zeker niet van de heupen. Bovendien is er bijna altijd één kant van je lichaam sterker en meer ontwikkeld dan de andere kant. En door een zwangerschap wordt die inbalans meer en meer duidelijk.


Belangrijk is dan dat je zo veel mogelijk een goede neutrale houding aanneemt. Een houding waarbij je niet hoeft te balanceren. Waar je nauwelijks of geen kracht voor hoeft te gebruiken. Die je weinig of geen energie kost.


Voordelen van een goede houding


- je verlicht/voorkomt rugklachten

- het verbetert je ademhaling

- soms kun je bekkeninstabliteit voorkomen

- het verbetert je spijsvertering

- je hebt meer energie

- je voelt je krachtig en sterk



Wat is dat dan, een neutrale houding?


Je rug heeft altijd rondingen en is nooit helemaal kaarsrecht. Bij een neutrale houding zijn de rondingen van je wervelkolom ‘neutraal’. Dat wil zeggen, een beetje gebogen maar niet overdreven in een bepaalde richting. Het bekken is ook neutraal: niet naar voren en ook niet naar achter gekanteld. Hierdoor gaat het gewicht van je bovenlichaam gelijkmatig naar beneden, door het bekken.


Het is de houding die je weinig of geen inspanning kost om aan te houden. De houding waarbij prana (levensenergie) vrij door je lichaam kan stromen.


Hoe doe je dat?


Nu denk je misschien: fijn, rugklachten voorkomen, dat wil ik ook. Maar hoe werkt dat dan? Belangrijk is om jezelf lang te maken, je rug recht te houden en, wanneer je zit, je knieën lager te houden dan je heupen.


Op de member pagina vind je links naar video's met meer uitleg over een goede neutrale houding (zitten en staan).


Wanneer start je hiermee?


Mocht je nu denken: "dat doe ik later wel, mijn buikje is nog maar klein". Het advies is om er toch al vroeg mee te starten. Klachten in de onderrug kunnen al heel vroeg ontstaan, mede door bepaalde zwangerschapshormonen die je al vroeg in je zwangerschap aanmaakt.


Bovendien is het veel makkelijker om een goede houding aan te nemen wanneer je nog geen rekening hoeft te houden met een grote buik en de toenemende druk in en op je lichaam.


Is een neutrale houding dé oplossing om pijn in je onderrug te voorkomen?


Je hebt verschillende tips & tricks gekregen waarmee je een pijnlijke onderrug kunt voorkomen. Een goede neutrale houding is hierbij ‘key’. Bovendien levert een goede neutrale houding nog veel meer voordelen op. Door je al in een vroeg stadium te concentreren op een goede houding, kun je klachten voorkomen. En voorkomen is nu eenmaal beter dan genezen.


Maar een goede houding is niet het enige wat je kunt doen om rugklachten te voorkomen.


Wanneer je zwanger bent, rust je waarschijnlijk regelmatig. Helemaal goed natuurlijk. Maar door veel te zitten of liggen wordt je onderrug alleen maar zwakker. Het is heel belangrijk om toch te bewegen en zo veel mogelijk stabiliteit uit je ruggengraat te halen en je rug-, bil- en bovenbeenspieren te blijven trainen.


Dus blijf actief bezig tijdens je zwangerschap, maar natuurlijk met mate. Volg bijvoorbeeld lessen zwangerschapsyoga.

bottom of page